Bacaan Al Quran

Listen to Quran

KEDAH SENGET


BERSEMPENA DENGAN TAHU BARU MAAL HIJRAH 1 HB MUHARAM 1433 BLOG INI MENGAMBIL NAFAS BARU BAGI MENGHORMATI PIHAK PIHAK YANG BEKENAAN YANG MAHU ISU ISU YANG BERBAU PERIBADI DI GANTI DENGAN ISU ISU PERINGATAN PADA UMAT ISLAM KHUSUSNYA NEGERI KEDAH.SESUNGGUHNYA UMAT ISLAM DIAKHIR ZAMAN INI TELAH MENJADI MANGSA DEMOKRASI BARAT LAKNATULLAH SELEPAS NEGARA INI MENERIMA SISTEM DEMOKRASI YANG TELAH MERAMPAS HAK RAJA RAJA YANG SEHARUSNYA MEMPUYAI KUASA MUTLAK BERTINDAK SEBAGAI KHALIFAH . SISTEM DEMOKRASI INILAH YANG SEBENARNYA MENJADI PUNCA KEHANCURAN MANUSIA DAN PERPECAHAN UMAT ISLAM SELURUH DUNIA MASA KINI. .SUARA TERBANYAK MENJADI PENENTU KEPADA PERLAKSANAAN SYARIAT ALLAH YANG DIWAJIBKAN KEATAS MANUSIA.SAMA SEKALI DEMOKRASI BARAT YANG SEDANG DIAMALKAN SEKARANG INI ADALAH BERCANGAH DENGAN TUNTUTAN PADA FITRAH MANUSIA .MANUSIA JADI SESAT APABILA DIBERI HAK MEMILIH PEMIMPIN NEGARA AHLI POLITIK YANG BERKUASA MEMBUAT DASAR PEMERENTAHAN NEGARA .
SESUNGGUHNYA KHALIFAH ATAU RAJA ATAU SULTAN DITENTUKAN OLEH ALLAH (SWT)MANA KALA HAK MELANTIK PEMIMPIN HANYA TERHAD KEPADA PELAKSAAN SYARIAT SAJA TIADA TERLIBAT DALAM MELANTIKAN PEMBUAT ATAU PENENTU DASAR PEMERENTAHAN .HUKUM DAN PERINTAH TUHAN TETAP KEKAL SEBAGAI SATU PERENTAH DARI TUHAN YANG MENCIPTA ALAM INI DAN MANUSIA TIADA HAK MEMILIH MELALUI PUNGUTAN SUARA ATAU PETI UNDI TERBANYAK.SEKIRANYA BELAKU KEZALIMAN DAN PEYELEWENGAN PEMIMPIN YANG DILANTIK OLEH ALLAH LAZIMNYA MENGIKUT KETURUNAN DAN ORANG YANG TEREPILIH MAKA TUGAS ORANG BERIMAN BERDOA KAPADA ALLAH UNTUK MENUKARNYA DENGAN PEMIMPIN YANG LEBIH BAIK MAKA SEGALA DOSA PEMIMPIN TERHADAP RAKYAT PADA ALLAH (SWT) RAKYAT BERSERAH DAN KEMBALI.
KEMBALILAH KEPADA SISTEM KHALIFAH YANG DITUNTUT.KEMBALIKAN KUASA MUTLAK PADA RAJA DAN SULTAN.

AZIZAN TAK ADA ROH ISLAM

Selepas PAS menang, Tuan Guru Hj Abdul Rahim, Ketua Dewan Ulamak ketika itu menjemput cerdik pandai Islam. Duduk bincang program Islam untuk dikemukan kepada Azizan. Banyak yang hadzir termasuk Yg Berbahagia Dato’ Mufti, Us Sayuti, Ust Zawawi . Keputusan dibuat meminta ustaz Zawawi menulis kertas kerja untuk melaksanakan kelas ‘Tafaquf’ dan akan mengajar kitab kitab ‘Tura’sh’ bagi melahirkan ulamak yang telah pupus di Kedah. Kelas ini mahu dilancarkan atas nama kerajaan Kedah dan memakan masa selama 5 tahun. Perbelanjaan kelas tersebut 1.5 Juta.


Azizan menempelak Tuan Guru Hj Rahim melalui telipon, apabila Ustaz Zawawi menyerahkan kertas kerja tersebut. “Belum apa kira duit”. 1.5 juta untuk kerja nak lahir ulamak bukan besar – baru baru ni pun terpampang di akhbar, Azizan serah cek 1.5 Juta untuk bekas pelajar kolej Sultan A.Halim. Azizan tak sedar ke, TUN M diantara bekas pelajar. TUN M boleh dapat lebih dari itu. Azizan memang tak pandang cadangan dari orang PAS. Perancanaan Ulamak ulamak Kedah dibatalkan – Tuan Guru Hj Rahim bila ditanya pasal tingkat atas rumahnya , mengapa jadikan sarang burung layang layang. Tuan Guru jawab “sekarang PAS dah perintah, mana ada siapa lagi yang mau usrah , lebih baik manafaatkan rumah ini untuk sarang layang layang”.

Banyak suara, bimbang langkah Azizan melantik Dr. Jamil sebagai Rektor Insaniah. Dr yang tidak arif dalam bidang Islam, lulusan akaun. Banyak bidang baru dibuka dengan kewangan yang terhad. Ada pihak bimbang tujuan asal penubuhan Kolej Insaniah dizaman UMNO perintah – menumpu kepada bidang pendidikan berteraskan Islam. Kalau boleh nak bentuk pelajar menjadi manusia yang meletakkan pengajian Islam sebagai asas. Sekarang Insaniah dah jadi kolej caca

merba. Peruntukan yang dulu diguna untuk pengajian berteraskan Islam dan Bahasa Arab sekarang terpaksa diagih kepada banyak bidang.

PASTI diasaskan untuk menerap ilmu islam bermula dari zaman kanak kanak tidak ada nilai bagi Azizan. Sepanjang PAS perintah guru guru PASTI ada menerima sumbangan hari raya sebanyak Rm150.00 setiap orang berjumlah 60 ribu. Azizan langsung tak peka dengan peranan guru PASTI selama ini. Malah Azizan hina peranan mereka dengan jumlah sumbangan 60 ribu itu. Perlu disebut, selepas saja Azizan jadi MB beliau terus lulus peruntukan Rm 1 Juta kepada kelab diraja. Paling malang disitu dihidangkan minuman neraka dan terdapat mesin slot judi. Kelas PASTI yang rata rata tidak lengkap terus diabai. Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang tidak masuk SABK hanya tinggal 12 sahaja di Kedah, tidak ada usaha baru dibuat. Apa yang ada hanyalah meneruskan apa yang telah lama UMNO usahakan. Apa yang Azizan buat untuk SAR ,tidak ada yang lebih dari zaman Dato’ Nahar dulu lagi. Pendek kata Lim Guan Eng lebih banyak membela sekolah Agama Rakyat dari Azizan, tak payah nak banding dengan Kelantan. Sudah 2 kali Guan Eng memberi kelulusan peruntukan berjumlah 6.2 juta untuk SAR di Penang.

13 comments:

 1. Hj Najib,
  wa ingat cara lu buat
  blog ini sebiji ikut sunnah
  nabi ka?

  Lu banyak angkat diri, tapi
  kutok orang lain. Macamlah
  lu tu malaikat. Wa kenal
  sapa lu Hj Najib.

  Sampah...

  Kesiaann...wa tengok lu

  ReplyDelete
 2. MID jerai Sah Lu lah yang bodoh dan tak kenal Haji Najib.Sebenarnya haji Najib sendiri tak reti buka blog ini kan pulak tulis dalam blog.Pi tanya kawan kawan dia kat batu 16 atau anak dia.Setakat typing tu boleh lah dalam words tu pun orang kena buka program kat dia.Bila taib kat key board pun berejam rejam di ni bab megarang dan menaib banyak malas dia suka sembang kemudian tidur tengah sembang pun dia boleh berdenkur.Aku pernah bagi di lap Top suruh buka internet haram satu dia tak tahu.Lu Mid jerai memang bodoh lagi celaka tak tahu apa cerita nak tuduh Hj Najib orang ketawa sama lu sebab lu benar benar tak tahu cerita atau kesah sebenar sebab Hj Najib pun lu tak kenal inperson atau pi dengar cerita yang sebenar dari dia.Yang tulis dalam Blog ni pun bukan kerja dia tapi yang buat ialah kawan dan juga Ahli PAS yang lama dan tahu semua cerita dari A sampai Z sejak dari Aruah Bapak dia lagi tuan guru Hj Yah Ya Junid.Hang tau kah PAK su PA Kuala Kedah bapak YB Nasir tu orang lama dan pernah mengaji kat Pak Ya masih hidup lagi umor dah 80 lebih juga tahu kesah sebenar sekolah tu.Kalau nak tahu kesah sekolah tu pi tanya orang lama macam Tok guru Haji Rahim dan beberapa orang lagi.Jangan dok tuduh perkara yang bukan bukan sebab ia ada melibatkan wasiat orang tuanya.Seba tu HJ najib Ketawa bila orang fitnahkan dia pasai sekolah tu.Cuba hang tel dia ni No Tel:0194001567.Rasa rasa hang dok dengar dari kuncu Azizan atau Pak Chop yang sampai sekarang tak tahu hujung pangkal dan Wasiat keluarga PAK YA.

  ReplyDelete
 3. Mat Jerai yg dia kenai pun mat choras n che me sg dedap je. Kalau betoi2 dia kenai hj najib tobat lahom dia tak kutuk hj najib macm tu. Ni semua tukang jilat pungkoq datok jan sala je

  ReplyDelete
 4. Mid Jerai lu sapa??lu mnYalak bnYk bingit serupa anjing lu tw ka??skang lu sdah babit kan haji najib lu ingt gua mau diam..lu kasi gua mati dlu la bru gua diam..lu bl0m knai gua sapa lagi..dan gua p0wn xtw lu sapa..klaw lu gentle trun fight la sma gua..stakat semut mcm lu gua xg0Yang..lu sentuh haji najib gua cium dlu..lu ingt ckit 1 ari lu akn jgk arr..lu akn kna pnYa..klaw gua jmpa lu gua kasi pncung sma lu..gua sdh pns sma lu..lu tw ka??klaw gua kasi gua pnYa sengat lu sndiri mau ingt..skang ajal lu di tngn gua..berani buat berani tnggung..sapa kencing gua pncung..
  (TUPAI)^_^

  ReplyDelete
 5. ag nie baguih tupai...aq sokong ag...Mid jerai ag jga skit mulut 2..ag igt aq xtw qumah ag kt mna...jgn smpay qumah ag tbakaq..tkowt nty xdk duit ag mntak kt hj najib plak..oqang2 kg.sg ddap snang la nie sbb ad hj najib..klw xpcaya p tnya MAnap..aji slalu p qumah dia....mnum kopi sama2..smbil smbang psai nk pnaik pondok syatirie dpan banglo dy 2...ag igt nah Mid Jerai..mulut ag jga skit...

  ReplyDelete
 6. aq kata dh...azizan 2 busuk hati pnya orang....

  ReplyDelete
 7. tok wan ang mat jeraiSun Oct 09, 10:14:00 AM

  bawak betobat la mat jerai ooiiiiiiiiiiiii...sok tepon aji meh umah mkn nasi ayam lpas 2 ang smbang dgn dia bru ang knai spa dia...hohohohhohohoooo...mangkaq...

  ReplyDelete
 8. Azizan ni terkenal sebagai alim malah ada yang menganggap dia bertaraf ulamak. Tapi setahu saya mereka yang bertaraf alim ulamak ni penyabar. tenang waktu berbicara dengan orang. Tapi akhir kahir ni perangai baik yang ada pada Azizan sebelumnya dah hilang entah kemana. Dia dah jadi pemimpin panas baran dan cepat melatah. Hilang sifat sebagai pemimpin Islam sebenar.

  Saya dan seorang kawan ( Ustaz di sebuah sekolah di Alor Setar yang juga anak murid Azizan ) berpengalaman sendiri saksi karektor negatif Azizan ini sewaktu bertembung dia di Tesco. Satu pertanyaan ikhlas yang disoal kawan saya tu kepada Azizan dibalas dengan tengkingan suara yang tinggi. Ini amat mengejutkan kawan saya malah diri saya sendiri. Semasa beliau masih pensyarah di U dulu..tak pula dia berperangai begini.

  Saya pasti karektor Azizan berubah kerana tekanan tanggungjawab. Namun kegagalan Azizan menyerap tekanan atau pressure hinggakan memburukkan presepsi orang ramai terhadap beliau memberi petunjuk bahawa Azizan sebenarnya tidak layak untuk mengemudi jawatan dan bidang tugas yang diakui sangat mencabar. Sebagai pemerhati, saya berpandangan bahawa pihak pimpinan atasan PAS harus lakukan sesuatu secepatnya bagi selesaikan masalah ini sebelum ia membarah. Alim dan latar belakang agama saja tidak menjamin seseorang itu layak memegang apa saja jawatan. Pengganti Azizan harus dicari segera selepas GE 13 nanti. Apa yang penting sekarang...pastikan PAS dan PR mengekalkan Kedah dan setelah itu pimpinan atasabn parti PAS WAJIB lakukan sesuatu sebelum terlambat.

  ReplyDelete
 9. Tidak mustahil DUN Tokai akan memperlihatkan perlawanan 3 penjuru pada GE 13 nanti. Parlimen Pendang akan tetap ditangan PR tapi kejutan bakal berlaku di DUN Tokai jika Azizan berterusan gagal mendengar suara majoriti ahli bawahan. Silent majority akan gunakan kuasa mereka sebagai pengundi. Pada mereka soal PAS satu perkara dan soal pemimpin yang mula kelam mata dengan kuasa dan RM perlu ditangani sewajarnya.

  ReplyDelete
 10. Tragedi YB Pahrolrazi diperangkap dan dikurung sewaktu kunjungan beliau di Sg Limau baru baru ini oleh sekumpulan lelaki seolah olah menunjukkan pucuk pimpinan di Kedah di bawah pimpinan Azizan Razak sudah mula mengamal budaya samseng UMNO. Sayangnya seorang yang didakwa bertaraf ulama mengamalkan budaya yang sudah sinonim dengan parti UMNO BN. Ini menguatkan lagi dakwaan dan desas desus bahawa pucuk pimpinan di Kedah sekarang telah dirasuki elemen elemen negatif UMNO BN. Ini tidak pelik jika kita melihat golongan mana yang sering berada dikeliling Azizan malah bukan lagi satu tuduhan melulu bahawa Azizan dikelilingi oleh saudara maranya yang memang ramai berkhiblatkan UMNO.

  Apa yang berlaku kepada YB Pahrolrazi adalah suatu yang sama sekali tidak dapat diterima umum. Penggunaan samseng ( dipercayai ukumpulan 3 line ) membuktikan ada pihak yang terdesak sanggup mengahalalkan budaya UMNO di dalam PR khususnya dalam PAS di Kedah. Pucuk pimpinan PAS pusat perlu melihat perkara ini dengan serius kerana telah terbukti dalam masa yang sangat singkat ini pun pucuk pimpinan PAS Kedah yang ada sekarang tidak mampu mentadbir jemaah dengan baik, tidak seperti kepimpinan Dato Ustaz Nik Aziz di Kelantan. Jika pucuk pimpinan terutama di Kedah sekarang ini gagal memahami suara majoriti akar umbi di bahagian dan kawasan, ini tidak ubah seperti apa yang berlaku di dalam UMNO. Seharusnya suara parti perlu datang dari majoriti akar umbi, bukannya dari puncak gunung kerana rakyat kebanyakanlah yang lebih layak menilai pemimpin di kawasan masing masing.

  Akhir sekali pesanan saya pada pimpinan sedia ada, bila anda telah berjanji sesuatu kepada pengikut anda, pastikan janji itu anda tunaikan. Jangan kerana kuasa dan RM menjadikan anda gelap mata dan mengabaikan apa yang telah anda ikrarkan kepada penyokong anda selama ini. Jangan hanya kerana " tepukan bahu " dan janji permata dari pucuk pimpinan, anda relakan diri anda menjadi seorang munafik.

  ReplyDelete
 11. kuqang ajaq hang mid jerai barua..

  ReplyDelete
 12. Merujuk kes Pahrolrazi di kurung di Sg Limau, ini tentu kerja orang PAS sendiri. Bukan susah sangat nak cari dan siasat siapa yang terlibat mengurung Pahrolrazi. Tak perlu pun polis untuk cari barua barua yang buat kerja tak patut tu.

  Kalau Azizan sebagai MB tidak dapat selesaikan kes ini dan mengumumkan mereka mereka yang terlibat ikut perangai orang UMNO tu, maka cukup jelas Azizan sama sekali tidak layak memimpin PR Kedah. Akar umbi PAS ramai yang akan protes dalam diam ( jika Azizan terus dikekalkan ). Tidak dinafikan Azizan kya ilmu agamanya tapi itu tidak memadai untuk menjadi seorang MB. Selagi perangai panas baran dan kelam kabut beliau tu tak hilang, makin mudahlah Kedah akan hilang....UMNO dan Mahathir tentu berterima kasih banyak dengan Azizan.

  Jika pucuk pimpinan PAS abaikan masalah di Kedah ini, alamat PAS akan berundur kebelakang tidak lama lagi. Tengoklah nanti. Harap Azizan tak sakit jantung nanti kerana terkejut tengok result hasil tangannya di Kedah.

  ReplyDelete
 13. Pusing2 mai lagu mana pun,kita yg Islam tetap bertuhankan Allah Yang Maha Esa.

  ReplyDelete

Apa Komen anda

Buku Bertajuk 'AZIZAN DALAM DOSA

Buku Bertajuk 'AZIZAN DALAM DOSA
Untuk di nilai dan Di Komen oleh Ahli PAS saja