Bacaan Al Quran

Listen to Quran

KEDAH SENGET


BERSEMPENA DENGAN TAHU BARU MAAL HIJRAH 1 HB MUHARAM 1433 BLOG INI MENGAMBIL NAFAS BARU BAGI MENGHORMATI PIHAK PIHAK YANG BEKENAAN YANG MAHU ISU ISU YANG BERBAU PERIBADI DI GANTI DENGAN ISU ISU PERINGATAN PADA UMAT ISLAM KHUSUSNYA NEGERI KEDAH.SESUNGGUHNYA UMAT ISLAM DIAKHIR ZAMAN INI TELAH MENJADI MANGSA DEMOKRASI BARAT LAKNATULLAH SELEPAS NEGARA INI MENERIMA SISTEM DEMOKRASI YANG TELAH MERAMPAS HAK RAJA RAJA YANG SEHARUSNYA MEMPUYAI KUASA MUTLAK BERTINDAK SEBAGAI KHALIFAH . SISTEM DEMOKRASI INILAH YANG SEBENARNYA MENJADI PUNCA KEHANCURAN MANUSIA DAN PERPECAHAN UMAT ISLAM SELURUH DUNIA MASA KINI. .SUARA TERBANYAK MENJADI PENENTU KEPADA PERLAKSANAAN SYARIAT ALLAH YANG DIWAJIBKAN KEATAS MANUSIA.SAMA SEKALI DEMOKRASI BARAT YANG SEDANG DIAMALKAN SEKARANG INI ADALAH BERCANGAH DENGAN TUNTUTAN PADA FITRAH MANUSIA .MANUSIA JADI SESAT APABILA DIBERI HAK MEMILIH PEMIMPIN NEGARA AHLI POLITIK YANG BERKUASA MEMBUAT DASAR PEMERENTAHAN NEGARA .
SESUNGGUHNYA KHALIFAH ATAU RAJA ATAU SULTAN DITENTUKAN OLEH ALLAH (SWT)MANA KALA HAK MELANTIK PEMIMPIN HANYA TERHAD KEPADA PELAKSAAN SYARIAT SAJA TIADA TERLIBAT DALAM MELANTIKAN PEMBUAT ATAU PENENTU DASAR PEMERENTAHAN .HUKUM DAN PERINTAH TUHAN TETAP KEKAL SEBAGAI SATU PERENTAH DARI TUHAN YANG MENCIPTA ALAM INI DAN MANUSIA TIADA HAK MEMILIH MELALUI PUNGUTAN SUARA ATAU PETI UNDI TERBANYAK.SEKIRANYA BELAKU KEZALIMAN DAN PEYELEWENGAN PEMIMPIN YANG DILANTIK OLEH ALLAH LAZIMNYA MENGIKUT KETURUNAN DAN ORANG YANG TEREPILIH MAKA TUGAS ORANG BERIMAN BERDOA KAPADA ALLAH UNTUK MENUKARNYA DENGAN PEMIMPIN YANG LEBIH BAIK MAKA SEGALA DOSA PEMIMPIN TERHADAP RAKYAT PADA ALLAH (SWT) RAKYAT BERSERAH DAN KEMBALI.
KEMBALILAH KEPADA SISTEM KHALIFAH YANG DITUNTUT.KEMBALIKAN KUASA MUTLAK PADA RAJA DAN SULTAN.

AZIZAN DAN KAWAN KAWAN

“Ustaz tak pernah kawan lama dengan siapa pun, panas baran, pantang ditegur” . DIA suka bermusuh dengan kawan” leter kak Faiqah merujuk kepada perangai Azizan semasa tinggal di Bangi, kepada petugas PAS di pejabat PAS Jerai. Memang benar, terutama mereka yang tidak mahu angguk dan ikut DIA buti tuli. Dia bersikap bossi, angkuh dan ananiah. Azizan lebih jahat dari UMNO jika dengan kawan:


i. Allahyarham ustaz Khasim Daud, petugas yang mewakafkan 100% dirinya untuk PAS sejak pejabat PAS Kedah di Guar Chempedak lagi. Pernah menjadi Timbalan YDP Jerai, S/U PAS Jerai, AJK PAS Jerai, beliau tak pernah ada musuh. Ustaz Khasim terkenal dengan ketaatannya terhadap pimpinan, pernah bekerja dengan Ustaz Bakar Omar semasa pejabat PAS Kedah di Guar Chempedak, Tok Guru Pakya Joned, Ustaz Azhari A.Razak. Beliau baik dengan semua orang termasuk UMNO. Bila Ustaz Nasaruddin Md Isa menjadi YB YAN, beliaulah akan jadi pengiring ustaz Nasa apabila ustaz turun melawat kawasan. Atas alasan ini disamping ustaz Khasim terkenal dengan pembela Tok Guru Pakya dan keluarga, Azizan terus memusuhi beliau. Dendam DIA terhadap ustaz Khasim terbawa hingga kematian Ustaz Khasim. Azizan tidak ziarah mayat ustaz Khasim, tak pernah hantar ucapan takziah, tak juga ziarah keluarga hingga sekarang.

ii. Hj. Najib Fahami Yahaya bersama Ustaz Khasim adalah dua insan yang bertanggung jawab membawa Azizan bertanding di SALA ( sekarang Sg.Limau). Hj Najib pernah beri tahu bahawa mereka berdua, terpaksa 2 kali turun ke KL setelah direstui Tok Guru Pakya (masa itu YDP Jerai / Yan) bertemu Azizan, meminta beliau pulang dan bertanding di SALA. Kata Hj Najib pertemuan kali kedua dapat meyakinkan Azizan. Apa tidaknya:

AZIZAN: Haji Boleh menang ke?

HJ.NAJIB: Wajib ustaz ( pertemuan pertama Hj jawab I’allah ustaz, atas soalan yang sama. Azizan tak bersedia untuk balik bertanding)

AZIZAN: Hang kata macam tu, aku balik.

Selepas Azizan menjadi YB penggal kedua, Hj.Najib letak jawatan S/U PAS Jerai / Yan, setelah memaklumkan hasrat dia kepada cikgu Pa Long dan ustaz Azhari A Razak. Mereka berdua tidak membantah diatas alasan yang beliau ceritakan tentang sikap Azizan. Sejak lepas pilihanraya 1999 hingga sekarang Hj.Najib menjadi musuh nombor satu DIA. Kawan kawan kata, dulu Azizan cukup baik dengan Hj. Najib sehinggakan selepas Azizan jadi YB kali pertama, kereta Mercedes Hj Najib BAW 8365 diambil Azizan sebagai kereta rasmi beliau. “baiknya Hj.Najib dengan Azizan, kereta Mercedes beliau, Azizan yang letak harga dan dibayar secara ansuran tanpa wang muka dan bebas riba”.

Sebagai Pengarah bilik gerakan PAS Kedah, Hj Najib ditugas untuk tempah bendera setiap kali pilihanraya. PAS bayar cek terus ke kilang, Hj.Taulan Rasul tak pernah tulis cek atas nama Hj.Najib.malah semua penyata perbelanjaan di lulus dalam mesyuarat harian dan mesyuarat perhubungan. Tahun 2004/2008, Hj.Najib dah tiada di PAS Kedah, Azizan berkuasa sepenuhnya, kedua dua yang menang tender bekal bendera kepada PAS Kedah - Basir Ismail (2004), MSR (2008) , minta Hj.Najib bekal bendera kepada mereka berdua – “jangan bagi sampai Azizan tau, bendera ni hang yang bekal, nanti dia marah”, pesan kedua dua pada Hj.Najib. Tahun 2004/2008 inilah baru Hj.Najib untung, Basir dan MSR untung juga. macamana kata sekarang harga peralatan pilihanraya sekarang murah. Azizan silap hitung, DIA bukan guru matematik macam Hj.Najib.

PAS ajar Hj Najib; salah jika, siapa saja termasuk Azizan YDP (calon Sala ) masa itu, terima wang derma p’raya termasuk dari Azlan Jan dan kawan kawan dari KL, tapi tak serah kepada AJK p’raya kawasan (hj. Najib Pengarah p’raya). Tak tau berapa semua, tapi yang tentu lebih dari 10ribu. Tak tau lah DIA guna dimana, untuk apa? Lebih malang lagi bagi Hj Najib (tanpa sebarang jawatan dalam PAS, Azizan terus mem- fitnah beliau. Azizan takut apa? Hj Najib pasti tak boleh gugat Azizan!!.

Pernah Hj.Najib cerita ada beberapa peristiwa yang paling sedih berlaku selepas beliau meletak jawatan S/U PAS Jerai, beliau tak dapat terima kejahatan ini;

a. Kereta Peugeot beliau mengalami sedikit kerosakan dan terpaksa tinggal di Kota Sarang Semut, Pagi pagi lagi polis datang dan beritahu bahawa cermin depan keretanya dipecah. Sedangkan malam itu (sebelum kejadian) cerita mau pecahkan cermin kereta Hj Najib berligar di perkarangan rumah Azizan, hingga ada teman yang bersimpati dengan beliau, talipon supaya mengubah kereta balik ke Taufikiah.

b. Hj.Najib tak dibenar masuk Mesyuarat Agung PAS Jerai, sebagai perwakilan cawangan. Tujuan beliau , nak jelaskan fakta sebenar terhap fitnah yang Azizan racuni ahli terhadap beliau, Tok Guru Pakya dan keluarga. SRIDU yang diasaskan Hj.Najib semasa menjadi Ketua DPPNK menjadi tempat Mesyuarat Agung PAS Jerai ketika itu dikawal oleh samseng samseng Azizan hingga Hj.Najib tidak dibenar masuk hatta ke kawasan SRIDU. Petugas PAS yang Azizan arah, melayani Hj Najib secara kasar dan tak bertamadun. Sampai bagitu pun, Azizan dengan angkuh berbohong kepada mesyuarat AJK PAS Pusat, kononnya Hj.Najib tak datang pun, hanya buat cerita!. Azizan ni …depan Mursyidul Am, Presiden dan AJK Pas Pusat pun dia sanggup bohong, apatah lagi dengan pimpinan dan ahli peringkat Negeri dan kawasan.

c. Hj Najib difitnah makan wang PAS, sejarah membuktikan Hj.Najib bertugas dengan PAS Jerai ,PAS Kedah, KIDU , pemuda PAS Pusat, masa dia lebih banyak di pejabat dari di rumah, tanpa pernah menerima apa apa elaun. Allah bagi rezeki dari dulu lagi dari sumber lain kepada Hj.Najib. Tidak sama dengan Azizan, beliau tinggal percuma di Pejabat PAS Jerai semasa Hj Najib menjadi S/U ( Ustaz Che Pi pernah timbul perkara ini dalam mesyuarat). Air api tak tahu siapa yang bayar. Azizan bekerja dengan Harakah dengan mendapat elaun, malah telipon dan bil telipon beliau hingga mencecah ribuan ringgit dibayar oleh Harakah sedangkan masa menjadi YB, Azizan turut mendapat elaun bil telipon dari DUN Kedah.

d. Sekadar makluman kepada Azizan. Hj.Najib bersama Ustaz Nakhaie, cikgu Ishak Surin (YDPBatu), wartawan Yusof, Rahim Kassim, cikgu Daud Besut Terangganu merupa orang awal penubuhan Harakah. Azizan tak pernah tahu, Harakah pernah dicetak di Penang, siapa yang urus – Hj Najib saja yang sanggup. Van Ford KQ3313 milik Hj Najib diserahkan kepada harakah ketika itu untuk kegunaan di KL. Harakah susah masa itu , Azizan tak ada. Bila kaya macam la, Azizan tak nak lepas jawatan walaupon setelah bergelar MB. Apa bil tel Dato’ Seri, harakah masih bayar?

Hj.Najib Ikut arahan parti, edar harakah melalui PAS Kawasan. Pemuda Kawasan, PAS Cawangan, Individu PAS yang aktif kerana masa itu harakah tak ada permit, banyak kedai mamak tak mau jual. Hj. Omar Jerlun yang dulu bantu Hj Najib edar Harakah seluruh Kedah dan Perlis kata orang hutang Harakah melalui Hj Najib lebih dari seratus ribu. Dulu Azizan tak pernah timbul perkara ini, mengapa baru sekarang?

iii. Kalau Hj.Najib menjadi pengarah kali pertama dan Ke 2 semasa Azizan bertanding. Zulkifli Hj.Ismail , 2 kali menjadi wakil calon Azizan di DUN SALA. Zul menjadi AJK PAS Jerai bekerja keras untuk menjamin Azizan terus menang.

Zul bersungut “ tak baiknya Azizan…di tengah tengah kita bekerja kuat nak pastikan DIA menang besar, Azizan selalu berwirid (cuma petugas yang pekak saja tak pernah dengar):

“Kalau aku kalah….Aku balik Bangi,

Pencen aku sebagai pensyarah sekian ribu, pencen YB sekian ribu,

Sewa rumah di Bangi sekian ribu, hasil 100 pokok dokong di Bangi sekian ribu ,

(masa itu harga dokong, tinggi). Cukuplah” kata Azizan

Zul bertambah kecewa, apabila mendengar sendiri luahan hati busuk Azizan selepas P’raya, penggal kedua Azizan YB SALA dimana ust Nasa menjadi YB YAN. Azizan ketika itu turut bertanding tetapi kalah di Sik.

“kalau aku tau parlimen YAN nak menang, biar aku bertanding kedua dua sekali”

Lepas itu Azizan terus musuhi Ust Nasa

Sekarang wirid Azizan pasti bertambah, simpanan elaun MB 70 ribu kadang kala hingga 110 ribu sebulan, perbelanjaan aku semua ditanggung 100%. Aku beli baju sejuk bila lawatan keluar negara, balik aku claim. Elaun rumah (amilin kata aku zuhud , tak duk rumah rasmi Mentalon) aku claim ribuan ringgit. Buat rumah terbuka aku sapu hampir 40 ribu. Pasti nanti simpinan aku jumlahnya jadi …juta…juta.

iv. Ahmad Daud , AJK PAS Kawasan asal Alor Gelenggang, senang sekali dapat jadi drebar sukarela Azizan sekali gus bertindak sebagai baluci memujuk isteri Azizan untuk balik dan membawa mereka untuk rawatan bila kena pukul. Mad Daud lah tukang jumpa bomoh. Isteri Mad Daud suka buat tapai untuk Azizan dan tetamunya, dia masak apa saja yang Azizan bersungut nak makan. Dulu Azizan pasti ke rumahnya bila saja ada jemputan, sekarang Azizan dah tak suka dia. Mungkin sekarang Azizan sudah ada ramai baluci yang Azizan boleh tunggang lintang pukang atau mungkin juga kerana Mad Daud tak pernah musuhi Hj.Najib.

v. Cikgu Muhsin Shuib, pernah jadi AJK Pemuda dan AJK PAS Jerai juga menjadi musuh Azizan, kerana beliau pernah cuba bela Hj.Najib, dan tidak memusuhi ust. Nasa.

vi. Zaki Bakar , dulu S/U Penerangan PAS Jerai. Azizan mula marah kerana atur ceramah tak rujuk dia. Marah bertambah bila Azizan tahu, Zaki juga kerap bersama Ust Khasim Daud mengiringi Ust Nasaruddin YB YAN, turun melawat kawasan dan bila berlaku banjir di Teroi , Zaki, Ust Khasim, cikgu Muhsin dan Ust Nasa akan agih bantuan.

vii. Abdullah Hashim . Beliau pernah menjadi GRO Azizan. Semasa PAS menang di Terangganu, Lah 46 ditugas menjadi dreber dan mengasuh anak anak Azizan semasa sekali sekala balik Terangganu, sambil Azizan mau tengok kawasan balak yang dipohon. Sekarang Lah tak perlu lagi, kerana balak di Kedah ditangan DIA. Semua orang tahu s/u politik, penasihat , pegawai khas Azizan bertindak rakus isi kantong dan perut kerana yakin PRU 13,rakyat akan terus beri undi kepada PR. Lah 46 jadi musuh Azizan bila Lah 46 kerap dilihat bersama Hj Najib dan Ust Nasaruddin.

viii. Banyak petugas dalam PAS dan bekas AJK PAS Kawasan turut dimusuhi dan menjadi mangsa bongkak Azizan. Tak boleh ditegur, apatah lagi hendak diatur. Sekadar mencatat beberapa nama seperti Hj Hassan Abdullah (bekas wakil calon parlimen), Allahyarham Hj Hashim Setar, Allah Yarham Hj Man Guar. Moga moga roh mereka di tempat bersama orang orang yang soleh walaupon Azizan tak ada masa untuk ziarah semasa kematian.

ix. Setelah bergelar MB, ramai petugas yang awalnya khadam dia, sekelip mata tiba tiba Azizan tak suka…jadi musuh pula. Tak cukup ruang nak catat semua nama.

x. Azizan suka orang baru, orang yang tak tahu PAS. Senang DIA Kelentong, sikap UMNO nya ketara, yang bagus dibuang. Orang bijak macam DR.Aziz Hanafi turut menjadi mangsa dibuang dari KIDU. Dr Aziz selepas dibuang diterima oleh MB Mahadir Khalid ketika itu. Kalau Dr.Aziz lemah macam mana Kolej Insaniah boleh terus melamar beliau. Sekarang Azizan melantik orang kuat UMNO (dulu maki PAS) untuk jawatan penting dalam kerajaan. Pegawai KCS yang dulu menjadi anak usruh Allahyarham presiden dipinggir. UMNO yang dulu Azizan cap sebagai putar alam dilantik dan dinaik pangkat. Azizan ada jawapan, kenapa?.

xi. Dalam mesyuarat harian tahun 1998, Azizan mati matian menolak Mantan YB Mad Sabu untuk bertanding di Jerai bila Hj.Najib berkali kali mencadang nama Mad Sabu sebagai calon Parlimen Jerai. Azizan kata Mad Sabu loklak, tak sesuai bertanding di Jerai, Jerai banyak pondok. Azizan berhujjah,Mad Sabu sesuai bertanding di Kuala Kedah, orang kuala loklak macam dia. Azizan takut pengaruh Mad sabu, Azizan ni jahat dari dulu lagi?.

xii. Azizan suka pegawai KCS yang bermuka muka, didepan cium tangan, dibelakang ada yang tergamak kata “MB bodoh”.

Siri 1 ini berharap semua sifat negatif dan jahat Azizan dapat dihentikan, kalau dulu sembahyang tak dijaga, subuh kerapnya gajah belaka (hingga memaksa kak Faiqah minta nasihat dari pimpinan ulamak PAS). Kata Hj Hussin Terangganu, “Azizan tu kadang kadang tak sembahyang”, Cukuplah, dah mau genap 3 tahun jadi MB, duit pun dah banyak …juta…juta, pi lah jadi imam atau jemaah di surau wisma sekali sekala – hanya berapa langkah dari pejabat MB. Kesihan amilin PAS yang percaya 100% , masakan Azizan bagitu? , apatah lagi yang jauh di kampung terkejut nanti bila melihat CCTV wisma negeri, sudah 2 tahun lebih, MB tak masuk masuk juga ke surau wisma. Kalut sungguh Azizan sehingga DIA pernah bersungut “hampa tau apa, aku kadang kadang sampai tak sempat nak sembahyang” bila ada orang PAS, tanya itu tanya ini.

Mana nak dapat hidayah, Azizan!!!.

9 comments:

 1. ciaan pas.mcm ni aku masuk DAP gi bagus kalu yang islam pun da haprak wat apa nak tunggu,kalu kapir tu gitu da memang tak beriman,tapi kalu islam hipokrit..pi mampus la.

  ReplyDelete
 2. Tak yah dok ungkit la pragai zizan sala tu. Org Yan semua tau dia dah berkali-kali dera bini sampai bini lari tinggal rumah,tidoq masjid guaq cepedak. Org macam ni Nabi pun kutuk, tapi pemimpin Pas suka orang yang Nabi benci. Macam ni la jadinya...Tak yah dok masuk DAP la, depa tu dah sah kapiaq.Tawakuf je..p kuliah,jemaah buat kerja kebajikan macam Lim Lam Thye

  ReplyDelete
 3. Rosak PAS Kedah kerana Azizan dan Pak Chop.Rosak UMNO/BN kerana Rasuah dan Kroni.Rosak PAs Kerana Beberapa Orang Pemimpinnya.Rosak UMNO/BN kerana Amalanya Partinya yang korup.Rosak bangsa Melayu kerana Taat dan Walak tampa unsul periksa pada pemimpin.Otak pun dah korrup.Hancur bangsa melayu cam ni.Bila hancur maka tuding jari pada bangsa lain.Ni yang celakanya Melayu tak berubah rubah sejak merdeka.Yang banyak dok buat ajaran sesat pun bangsa melayu juga.Yang dok bersumpah dengan alkuran pun bangsa melayu juga.Yang hina Ugama Bangsa Melayu juga yang banyak Murtad kat Malaysia ni pun bangsa Melayu juga.Yang banyak masuk pusat serenti pun Bangsa Melayu,yang banyak buang anak pun bangsa melayu juga,yang paling banyak metedarah Harta Rakyat pun bangsa Melayu jugak,Pokoknya perlu buat revolusi mental dulu.Ini lah yang di ajar oleh UMno/BN sejak memerentah Malaya selepas Merdeka.

  ReplyDelete
 4. Part ini gua ketawa guling2.
  Banyak cerita Hj Najib saja bagus
  macam malaikat pun ada.
  Lu sedarlah sikit, cermin diri.

  Tapi semuanya sampah.

  Kesiaaannn... wa tengok lu

  ReplyDelete
 5. Di dunia ni hg ketawa guling2, di akhirat esok akan akan tereyak guling2 juga. Bukan aku kata, ada hadis nabi kata macam tu. Jd hg kena nagis la banyak2. Lebih lagi bila hg tenguk jan sala dok buat kemungkaran di Kedah ni. Kalau hg berani teguk Umno, hg pun kena berani tguk jan sala yg kaki pukoi bini tu. Terima ksih penulis blog ni, nanti aku senang nak nilai sapa zizan tu.

  ReplyDelete
 6. Haji Najib dok angan2 sorang2 Hai... kalau aku tak kelai ngan ustaz Azizan dah tentu aku dok tempat cik gu zan, atau lebeh lagi, tapi tak pa lah, lani aku dah kawan ngan Jamil Khir dapat lebeh lagi, ati pun senang, tak penah kena jerkah.

  ReplyDelete
 7. tak mau nak kata azizan jahat ka baik ka..sbb xknai dia sngat.cuma nk minta mana exco..usha sama INSANIAH yg dah nk terbalik xlama lagi. duit gaji kami dipotong untuk bayaq personal loan, loan rumah, loan reta. dlm slip gaji mmg potong..tp pas tu smpai surat dri bank. pnjaman xbyaq..reta xbyaq. apa dah jadi ni?

  ReplyDelete
 8. tu dia hangpa punya mangkaq dok buat fitnah berjela2 baguih punya fitnah .... aku sepupu dia pun tak pernah dengaq benda padahai aruah ayah aku pak menakan dia yb sala tu dari umno .... hanpa memang bangsat buat fitnah dan percaya dekat fitnah .....

  ReplyDelete
 9. bila ahli pas gila kuasa ginilah jadinya... hat dok gila kuasa lawan ust azizan ni banyak yang syiah...toksah sebut la nama orang kedah tau belaka

  ReplyDelete

Apa Komen anda

Buku Bertajuk 'AZIZAN DALAM DOSA

Buku Bertajuk 'AZIZAN DALAM DOSA
Untuk di nilai dan Di Komen oleh Ahli PAS saja