Bacaan Al Quran

Listen to Quran

KEDAH SENGET


BERSEMPENA DENGAN TAHU BARU MAAL HIJRAH 1 HB MUHARAM 1433 BLOG INI MENGAMBIL NAFAS BARU BAGI MENGHORMATI PIHAK PIHAK YANG BEKENAAN YANG MAHU ISU ISU YANG BERBAU PERIBADI DI GANTI DENGAN ISU ISU PERINGATAN PADA UMAT ISLAM KHUSUSNYA NEGERI KEDAH.SESUNGGUHNYA UMAT ISLAM DIAKHIR ZAMAN INI TELAH MENJADI MANGSA DEMOKRASI BARAT LAKNATULLAH SELEPAS NEGARA INI MENERIMA SISTEM DEMOKRASI YANG TELAH MERAMPAS HAK RAJA RAJA YANG SEHARUSNYA MEMPUYAI KUASA MUTLAK BERTINDAK SEBAGAI KHALIFAH . SISTEM DEMOKRASI INILAH YANG SEBENARNYA MENJADI PUNCA KEHANCURAN MANUSIA DAN PERPECAHAN UMAT ISLAM SELURUH DUNIA MASA KINI. .SUARA TERBANYAK MENJADI PENENTU KEPADA PERLAKSANAAN SYARIAT ALLAH YANG DIWAJIBKAN KEATAS MANUSIA.SAMA SEKALI DEMOKRASI BARAT YANG SEDANG DIAMALKAN SEKARANG INI ADALAH BERCANGAH DENGAN TUNTUTAN PADA FITRAH MANUSIA .MANUSIA JADI SESAT APABILA DIBERI HAK MEMILIH PEMIMPIN NEGARA AHLI POLITIK YANG BERKUASA MEMBUAT DASAR PEMERENTAHAN NEGARA .
SESUNGGUHNYA KHALIFAH ATAU RAJA ATAU SULTAN DITENTUKAN OLEH ALLAH (SWT)MANA KALA HAK MELANTIK PEMIMPIN HANYA TERHAD KEPADA PELAKSAAN SYARIAT SAJA TIADA TERLIBAT DALAM MELANTIKAN PEMBUAT ATAU PENENTU DASAR PEMERENTAHAN .HUKUM DAN PERINTAH TUHAN TETAP KEKAL SEBAGAI SATU PERENTAH DARI TUHAN YANG MENCIPTA ALAM INI DAN MANUSIA TIADA HAK MEMILIH MELALUI PUNGUTAN SUARA ATAU PETI UNDI TERBANYAK.SEKIRANYA BELAKU KEZALIMAN DAN PEYELEWENGAN PEMIMPIN YANG DILANTIK OLEH ALLAH LAZIMNYA MENGIKUT KETURUNAN DAN ORANG YANG TEREPILIH MAKA TUGAS ORANG BERIMAN BERDOA KAPADA ALLAH UNTUK MENUKARNYA DENGAN PEMIMPIN YANG LEBIH BAIK MAKA SEGALA DOSA PEMIMPIN TERHADAP RAKYAT PADA ALLAH (SWT) RAKYAT BERSERAH DAN KEMBALI.
KEMBALILAH KEPADA SISTEM KHALIFAH YANG DITUNTUT.KEMBALIKAN KUASA MUTLAK PADA RAJA DAN SULTAN.

AZIZAN DAN PONDOK PAKYA

Azizan menjadi YDP Jerai ketika merancang untuk mengambil alih Pondok Pakya, Azizan menjadi pengerusi, Hj.Taulan Rasul bendahari dan Hj Najib setiausaha. AJK semua orang kuat PAS samada peringkat kawasan atau negeri. Memang Taufikiah mesti diselamatkan. Sejak ambil alih, memang bil air telah tertunggak puluhan ribu, AJK dan sebagai pengerusi - Azizan tahu bil air terus bertambah kerana kedudukan kewangan Taufikiah yang terlalu runcing . Tapi masa itu, mujur Mahadir Khalid sebagai MB Kedah, air ke Taufikiah tidak dipotong. Azizan lepas jawatan pengerusi Taufikiah selepas Hj.Najib letak jawatan S/U PAS Jerai.


Selepas 2 tahun menjadi MB, air diserah pada SADA, air Taufikiah dipotong alasan tak bayar bil. Taufikiah ada utus surat agar kerajaan Kedah dapat hapus kira separuh bil tertunggak. Ada janji permohonan boleh ditimbangkan, sedang Taufikiah tunggu surat jawapan, tiba tiba air dipotong. Kata pegawai kewangan SADA ( Tengku Sulaiman), CEO dah talipon orang atas, orang atas arah air Taufikiah dipotong. Sedangkan kita dah semak banyak lagi tempat, instituisi yang hutang bilnya lebih tinggi tak dipotong. Memang Azizan pernah kata “ kalau aku nak lawan, aku akan pastikan lawan aku tu, kena lanyak hingga betul betul jatuh sungkur . Azizan lupa tambah dengan izin Allah.

Ada maklumat, dalam mesyuarat AJK lembaga selepas air dipotong ada AJK tertanya tanya “ pasal apa Azizan marah sangat kepada Taufikiah, hingga turut bermusuh dengan orang yang berkaitan dengan Taufikiah?”. Azizan pandang Taufikiah lebih teruk dari apa yang Taufikiah pernah lalui di zaman UMNO dulu.

Semasa jadi YDP Jerai (selepas lepas jawatan di Taufikiah), Azizan mati matian halang YAB Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, jangan datang ke program Taufikiah. Azizan malah minta bantuan FRU untuk kepung dan halang Tok Guru berceramah di Taufikiah. Polis YAN diguna untuk koyak poster ceramah Tok Guru. Malam itu FRU kepong Taufikiah, Tok Guru sempat ceramah sekejap, akhirnya terpaksa batal diganggui polis dan FRU. Kenapa Azizan bertindak bagitu –

Azizan marah gara gara AJK Taufikiah tak senarai DIA ceramah bersama Tok Guru. Sedangkan ini, majlis Taufikiah bukan majlis PAS.

Tidak hairan sekarang, selepas Azizan berkuasa, legasi Pakya (pinjam ungkapan Azizan) dah habis dalam PAS. Bagi Azizan Legasi Pakya tidak pernah beri infak kepada PAS Jerai mahupon PAS Kedah. Azizan tidak tahu Pakya sedia dipecat dari Majlis Petua Negeri Kedah semata mata kerana mau mempertahankan bahawa Ustaz Ibrahim dan rakannya gugur SHAHID di Memali. Ustaz Azhari banyak menumpu dan menggerak usrah dan tarbiah, Hj Najib menumpu bidang pendidikan – mengasas PASTI dan menganjur kursus guru PASTI, terbuka untuk seluruh M’sia dan mengasas SRIDU disamping membawa Ust Ayob dari Taufikiah sebagai Pengetua SMIDU. Azizan sanggup kata, Pondok Pakya sebagai sekolah anak beranak dan keluarga. Azizan tahu masaalah Taufikiah, semua ini berlaku di zaman dia menjadi Pengerusi Lembaga Tadbir Taufikiah. Azizan tahu dizaman dia, Hj.Najib dan AJK lembaga berulang kali ke Putra Jaya berjumpa Peguam Negara dan Pretam Singh (Peguam di Jabatan Peguam Negara) untuk selesaikan masaalah tanah Taufikiah. Peguam Negara lambat betulkan semua ini kerana Jabatan Peguam Negara ada lapuran kononnya PAS nak ambil alih Taufikiah dan hartanya. Hj Najib tak ada nama dalam tanah sekolah walau seinci pon. Azizan tahu kerana mesyuarat lembaga tadbir yang DIA jadi pengerusi selalu diberi taklimat.

Azizan sepatutnya bantu selesaikan masaaalah yang DIA tinggal, apatah lagi DIA MB sekarang. bukan menjadi taukeh fitnah. Azizan bijak mengarah skrip dan DIA akan selalu berlakon watak alim, watak ustaz. PAS ada struktur organisasi yang setiap tahun semua penyata dibincang dalam muktamar dan diluluskan. Pepatah ada kata mengapa pahat berbunyi lagi selepas rumah dah siap!.

Bagi mereka yang menghalusi selok belok Azizan, mereka tidak hairan Azizan memburuk kan keluarga PAKYA, menidak Ust Azhari. Azizan malah sudah pergi jauh dari itu. Sejarah Allaryarham Presiden juga mau dipadam dari lipatan sejarah PAS Kedah. Mana ada majlis besar, betul betul dianjur memperingati Allahyarham?, kalau ada pun hanya sekadar melepas batuk ditangga – tak ada pimpinan jauh sekali Azizan hadzir. KIDU dan SMIDU yang diasaskan oleh Allahyarham pun tak terima bantuan yang sewajarnya. KIDU,SMIDU kelihatan usang, gaji pensyarah dan guru tetap ditakuk lama.

AZIZAN LOKEK

Tak ada kawan boleh makan duit Azizan – ujar Haji Hussin Terangganu. Semasa pertama kali menjadi YB Sala, DIA bawa RM50 setiap kali turun kawasan, itupun lama lama sekali. “mana boleh bawa lebih, anak aku nak makan apa?” ujar Azizan. Menjelang p’raya Azizan selalu ber pesan “jangan guna poter, bendera banyak – mubazirin”. DIA takut PAS Jerai minta duit DIA untuk beli bendera maupun poster . Tapi, bila jadi MB, belum genap 3 tahun, DIA telah membelanjakan lebih dari TIGA JUTA RINGGIT semata mata nak iklan gambar dia di seluruh Kedah, bertukar ganti . Gambar dia lebih banyak dari gambar Moa Tze Tung di Komunis Cina. Azizan lokek duit DIA, duit rakyat DIA akan guna habis habisan. Azizan jadi mustakbirin dalam sekelip mata.

19 comments:

 1. sah lah hang ni kuncu cikgu najib, dok cerita pasal ust azizan kunun, sejauh mana kebenaran? mana dokumen? cikgu najib dah "bunuh pengetua dulu", lantik kakak depa yg sulung, seleweng harta sekolah, tak percaya? boleh tanya kerani lama yg dipecat oleh cikgu najib ni, kak liah nama samaran. kalau betui la apa yg hang sebut, bawak bukti dangan dokumen sekali, "TATKALA DATANG KEPADA KAMU KHABAR BERITA DARIPADA ORG2 FASIK(YAKNI SIAPA YG MELAKUKAN DOSA2 KECIL DAN TIADA PULA MAHU BERTUABT(CONTOHNYA MEMBUAT FITNAH YG TIADA BUKTI),MAKA SIASATLAH," KALAU KAMU KATA NAK SELAMATKAN PAS, AKU KATA BAIK KITA SELAMAT ISLAM, PAS HANYA WASILAH, DAN AKU YAKIN, HANG INI DIANTARA ORG2 YG TAK DIBERI JAWATAN, DAN AKHIRNYA TERGOLONG DALAM GOLONGAN ALMUTASAKITUN ALA TORIK AD-DAKWAH, GOLONGAN YG TERCICIR DARIPADA JALAN2 DAKWAH, RAMADHAN ALBUTI, JGN KITA JADI ANTARA ORG2 YG KONONNYA MARAH PADA PEMIMPIN, KITA BUKA IAB DIA SELUAS2, KONON2 DIA AKAN BERUNDUR, KALAU DIA SALAH, ALLAH AKAN HISAB DIA DAN AZAB DIA DI DUNIA MAHUPON AKHIRAT, TP KALAU KITA SALAH, DOSA YG KITA FITNAH LEBIH DASYAT LAGI. DAN PESANAN UNTUK PEMBACA, UNTUK TAHU MAKLUMAT LANJUT BERKAITAN TAUFIKIAH, JUMPA LA SENDR DENGAN BEKAS PENGETUA, UST ABD MANAN B HJ YAHYA, YG TELAH MENGGADAIKAN HARTANYA KESELURUHAN(CUMA RUMAH SAJA DAK LAGI), HABIS SEGALA KERETA DAN PERABOT DIGADAI UNTUK SEKOLAH, AKHIRNYA CIKGU NAJIB NILAH YG HASUT KAKAK2 DAN ABG2 UNTUK BUANG DIA, HARTA CIKGU NAJIB NAK TAU DAK BYK MANA? JALAN NAK PI YAN DARI KUALA KEDAH, DEKAT DENGAN CALTEX ADA SEBUAH RUMAH 18 BILIK, DIULANGI 18 BILIK MILIK CIKGU NAJIB. AGAK2 HARTA SEKOLAH ADA DAK DALAM TU? HANG NAK BG POPULAR DR PON JGN SAMPAI NAK TIPU KAMI ORG2 YAN YANG MEMG TAU APA YG BERLAKU.

  ReplyDelete
  Replies
  1. mana bukti ???awak tuh kuat pulak memitnah orang lain....

   Delete
 2. lantak hangpa la nak gaduh sama2 pak lebai. konon ngaku pejuang islam, tapi dok bercakaran sama sendiri..sebijik cam kat aghanistan! toksah dok sembang baguih la. ustad azizan pun bukan baik sgt. dok marah2 sana, taichi sini..padan la dok gaduh sama sendiri, dua2 belah dok kaut hasil dunia...pirahh PAS..mmg hamPAS

  ReplyDelete
 3. Kemunkaran harus di cungkil dan di buang bukan di simpan hingga jadi benih .Maka tak timbul siapa kuncu siapa...semua orang ada kuncu nya.apakah kuncu menjadi masalah dalam kehidupan..biar lah jadi kuncu siapa pun agar kebenaran tertegak kebatilan di lenyapkan.Kita hanya membongkarkan apa yang harus di bongkarkan.18 bilik tu pemohong tu Fitnah aku dah pi dah dan chek.Rumah tu duit bini dia hang cerita tak ada fakta dan bukti..kedua duanya aku kenai.Yang tak tau cerita tu hang Anony 26 Nov.Isu sekarang ialah Azizan sekarang Pak Chop pulak kes Memali.Memang dari awal lagi ramai orang lama PAS ramalakan bahawa PAS Kedah boleh berpecah dengan sebab dua Orang ini Azizan dan Pak Chop.Perkara sebegini ini tak pernah belaku semasa dan sebelum Al Marhom Utz Fadzil Nor.Naik Azizan jadi PJ jadi macam macam masa tu belum MB dan Pas belum menang di KEDAH ...Kau fikir Lah sendiri.Siapakah yang beri laluan pada Azizan Untuk Naik????????dan siapa yang rela korbankan jawatan semata mata untuk Azizan Bertakta semata mata untuk kepentingan Parti.Dan siapa kah yang menentang setelah belaku peyelewengan yang nya...siapa??? baca lah sejarah tidakah kita sedang mengulangai sejarah Islam yang terdahulu.Kita harus bertanya dan merujuk pada Ulamak kenapa Tok Guru Hj Rahim Undur Diri???????Munkin anda akan dapat kebenaran.

  ReplyDelete
 4. buang masa bercakaran sesama sendiri jangan kerana takdapat jawatan sanggup memburukkan keadaan. sama-sama kita bangunkan kedah yang memang bajet tak cukup. soal kepentingan peribadi kita abaikan, tumpukan pada ummah kedah

  ReplyDelete
 5. sekali zizan kata bajet tak cukup, 1000 kali hampa jaja satu kedah. Nak tolong Pasti tak dak bajet, nak bantu SMR tak cukup bajet.Hg pi beli mercedes dgn rumah kat Pendang tu ambik bajet mana. Yg bodo ni tukang jaja. Bila org teguq tuduh kroni Hj.Najib. Pahala hampa banyak ka nak bagi pecuma kat hj.Najib. Org macam ni la yg dokpelingkop Pas dari dulu sampai bila-bila. Kaki bodek, tukang kipas, lama-lama kentut zizan pun hampa kata wangi...piraaah hammmPas

  ReplyDelete
 6. Aku sokong dalam bab nak tolong PASTI tak dak bajet. Waktu nak guna cikgu PASTI tak pernah nak tanya bab bajet? Waktu menang, sebut bab bajet.

  ReplyDelete
 7. tu la hangpa, aku kata dah. PAS ni dah makin celaru. hangpa pakat keluaq PAS ghamai2..PAS dah tak relevent dah la ni. hanya dasar shj bagus, perlaksanaan..ha mim pha alif sim..

  Dok atas pagaq dulu tak pa, dok dlm PAS pun bukan dpt jaminan masuk Syurga pun. La ni dok dr luaq, tgk dan nilai PAS...hampa 'evaluate' dr jauh plak...buka minded skit, dgr komen org lain sama...

  ReplyDelete
 8. Tahun ni Pondok Pak Ya berusia 70 tahun. Sepatutnya org2 Pas lama spt Azizan,Taulan,Fakhrurazi,Pak Cop,Sobri Awang,Tokguru Hj Rahim,Kasim Mina,Datuk Muslim,Fatimah Wan Teh,YB Aishah,Ustaz Awang Lanai, Hj.Salleh Sik,Ismail Rahman, Abu Kasim, Cikgu Wahab dan Cikgu Zul Jerlun,cikgu Non Memali, Fauzi Husin,Yazid K.Kedah, Ustaz Radzi Pendang,Munir Zakaria,Cikgu Ismail Wan Teh,Cikgu Sukarno,Hj.Najib, Adnan ayam,Basir Jitra,Wan Romani,Cikgu Mat Lazim,Ustaz Azizan Taib,Hj.Md Khir Merbok,YB Cikgu Lah, YB cikgu Zaki,YB Cikgu Johari, YB Cikgu Yahya, Hasan Razak,Aris Awang,YB Yaacob Husin, Md Rawan,Ustaz Manan dan adik beradiknya serta ramai lagi kena duduk semeja, bincang utk meraikan Taufikiah sempena JUBLI INTAN tahun ini. Yg sy sebut di atas tu semua org lama dlm Pas Kedah, menjadi tenaga penting Pas ms itu. Kalau tdk ada pengorbanan org2 ni, tak ada lah org muda yg jadi YB,Exco atau dok di majlis. Sanusi,contahnya,masih menuntut di USM lg sewaktu Hj Najib dan Pak cop jd ketua DPPNK. Dia ajk pemuda sik,selalu ikut program DPPNK.Macam tu juga Rosli, Che Had,Rosnizam,Helmi,Yb Izzat, YB Nasir dan bbrapa org lagi yg ada nama di krjaan negeri, semuanya melalui tarbiah DPPPNK satu masa dulu. Veteran2 yg saya sebut itu pula, terutama Hj Najib org2 yg melalui tarbiah terus dari ayahnya tokguru Pak Ya, almarhum Ustaz Zahari, almarhum Ustaz Fadzil,almarhum Hj.Husn dan para pengasa Pas Kedah. Sblum ujudnya pejabat Pas di Jln Kota Alor Setar, pondok Pak Ya merupakan pusat aktiviti parti. Jgn sesiapa menafikan fakta ini. Jasa pondok Pak Ya cukup besar sehinggalah ujud muasasah Darululum Pokok Sena dan terbarunya komplek Bt 9, jln Sg Petani. Sebab itu bla berlaku krisis Taufikiah pd hujung 1990an,pimpinan Pas Kedah menyebelahi Hj Najib,tidak menyebelahi tokguru Pak Ya dan dua lg anaknya Basit dan Fakrudin,kenapa? Tentunya krn pimpinan pas kedah tdk mahu taufikiah terlepas kpd anak tokguru Pak Ya yg tidak ada fitrah dan siqhah pada Pas. Krn tdk mahu Taufikiah jatuh ke tgn org yg akan menjadi alat Umno.Hj Najib sanggup berkorban hingga terpaksa berkeras dgn ayah sendiri. Waktu ini tak ada pun pimpinan Pas Kedah yg nasihat Hj Najib spy lepas sj taufikiah pd ayah dan adik2nya. Azizan sendiri bantu Hj.Najib hingga berjaya ambil alih taufikiah.Sejak itu Azizan jadi Pengerusi Lembaga Sekolah,Hj.Taulan Rasul jadi Bendahari. Usaha Hj.Najib di restui oleh Azizan selaku PJ Pas Kedah yg juga YDP Kawasan Yan. Ana rasa kalau Hj Najib tak letak jaw sbagi SU Kawasan Yan,isu fitnah terhadapnya tak akan belaku. Crita ini semua org Yan tahu.Knp belaku krisis antara azizan dgn hj najib. Apabila Azizan halang tokguru cramah di Taufikiah dgn bekersamadgn FRU dan polis, Hj Najib tdk melenting.Kereta Hj Najib yg rosak di tepi jln, dirosakkan hingga hancur cermin depan, pun Hj Najib tak melenting,tetapi knapa Azizan tergamak memotong bkalan air SADA ke taufikiah. Di masa yg sama dia peruntukkan 200 ribu ringgit utk sekolah Cina Kedah selesaikan tunggakanbil letrik mereka.Mrngapa Azizan sanggup memangsakan pelajar Pondok Pak Ya semata2 dendam pd Hj Najib. Sdr Anony 26 Nov! Kalau betul sdr org Yan, kenapa sanggup membohongi kami yg rmh Hj Najib sampai 18 bilik ? Sy anta org yg telibat buat rumahnya. Semasa kami buat, di atas ada empat bilik dan di bawah ada lima bilik. Kalau di campur dgn dua bilik air di atas dan dua bilik air di bawh,jumlahnya baru 13 bilik. Hj. Najib mempunyai anak lebih dari 15 org. Maknanya setiap anaknya belum dpt satu bilik seorg.Jadi siapa sdr sebenarnya,yg sanggup mencipta fitnah begitu? Kalau benarlah sdr org Yan,tentu tahu siapa isterinya, anak siapa,krn org Sg Dedap tahu banyak mana bendang pak mentua Hj Najib. Kata org situ, dgn harta milik Pak Mentua Hj Najib tu, bukan takat sebuah, malah dua buah pun Hj Najib bleh bina rumah macam yg dia duduk la ni.Sdr hanya sebut rmh dia 18 bilik, ngapa tak sebut dia ada kereta smapai 10 biji, termasuk Alpharp sebuah. Tapi ingat la 10 bji kereta Hj Najib tu tak sampai lagi sebiji mercedes MB...bsmbung.

  ReplyDelete
 9. Saudara Anony 26 Nov, 20 thn lalu saya pernah jatuh air mata lihat pengorbanan Hj Najib waktu itu. Sebuah van ford econoven di sumbangkan pd Harakah Kuala Lumpur krn tak cukup dana. Dia jd pengedar Harkah kaw utara. Waktu itu pentadbiran Harakah buat keputusan edar Harakah melalui cawangan. Beri dulu bayar kemudian.Akhirnya apa jd bila setiap cawangan tak bayar, Harakah ketika di ketuai Pak Daeang Mariok letakkan kos itu pd Hj Najib. Jumlahnya berpuluh ribu.Hj Najib memang tak mampu bayar, krn cawangan tak bayar. Tanyalah kpd Kasim Mina, Hj Ramle Pendek, Din Pendang dan Shukri Memali, driver lori Harakah masa tu. Macam tu juga nasib,Cikgu Daud Terangganu, di tuduh berhutang puluhan ribu ringgit. Bila Azizan masuk Harakah, dia tahu semua cerita ni. Memang awalnya dia simpati pd Hj Najib,sprti teraniaya dgn sistem yg Harakah buat itu. Bila hal ini jd isu, setelah berlaku krisis antra Hj Najib dan Azizan. Azizan tuduh Hj Najib makan duit Harakah puluh ribu.Ketika ini timbul Hj Najib makan duit sekolah dan tanah wakaf Pas kawasan.Hj Najib dituduh curi air JKA di sekolahnya,bg pelajar mengaji agama guna air curi. Semua tuduhan ini dlm pengetahuan Azizan,samada betul ke tidak.Kes curi air ini berlaku semasa Azizan jd Pengerusi Lembaga Tadbir.Sebab dia tahu Taufikiah tak dak duit.Stlah dia jadi MB,air diswasta kepada SADA(Syarikat Air Datuk Azizan) dia jd pengerusinya,tergamak dia mengarahkan SADA potong air di Taufikiah dan menuntut semula bil2 tertungak berbelas tahun yg lalu.Sedih bila sy dpt tahu ada antara bil itu berjumlah puluhan ringgit sj.Di waktu yg sama Azizan meluluskan sumbangan RM 200 ribu kpd sekolah Cina seluruh Kedah utk bayar bil letrik yg tertunggak. Dlm isu ini, apa perasaan saudara anony 26 Nov?

  ReplyDelete
 10. veteran pas,
  lu backing kuat hj Najib...
  atau pun lu sendiri hj Najib
  siap guna nama lain konon2
  backing hj Najib.

  Sampah berkawan dgn sampah juga

  Kesian...wa tengok lu

  ReplyDelete
 11. ni haji najib awat tak cerita pasal mat on nak buat sekolah jadi sarang burung?

  mana pi harta wakaf sekolah yang orang dok derma juta2 tu?

  nak harap duit kerajaan buat apanya?

  mangkaq

  ReplyDelete
 12. Sudah tentu orang yang backing HJ Najib dan boleh cerita panjang dah tahu semua cerita dari A sampai Z.Yang tahu kesah sekolah ialah adik beradik dia dan orang lama sekolah tu dan yang tahu apa wasiat Pak Ya.Hang tau kah Wakaf sekolah tu macam mana cerita dia.Hang tau kah Wakaf dan juga pemegang amanah dan bsaksi saksinya boleh buat sampai mana semata mata nak jaga kesucian sekolah tu.keluarga dan pihak mana yang di beri hak pegang amanah sekolah tu hang tau kau ini kes Adik beradik dia.Apa pun harta meredak mereka.hang tau kah Wakaf bangunan dengan Wakaf tanah dan ciri ciri yang wajib di tunaikan seperti mana yang di wasiatkan.Hang tau kah Wakaf Umum dan Wakaf Khusus.Yang mangkak tu hang Kamarul

  ReplyDelete
 13. Hang tau kah Sultan Kedah yang dok ada lani Pun tahu kesah sekolah tu.Hang tau kah Masa Aruah Pak Ya selalu saja mengadap Sultan Kedah pasai sekolah tu.Hang akan tau kesah sekolah tu bila puak lama Vetran PAS akan tulis sejarah Sekolah tu dan kita akan dedahkan semuanya.Aku takut nanti hang kena pi minta maaf kat Hj Najib.Keluarga HJ Najib masuk PAS berjuang Islam masa tu hang pun tak ada lagi kat dunia ni.Mid jerai hang pi sepak poungkok Azizan lah sebab yang buat fitnah pasai sekolah tu semata mata nak jejaskan keria politik Hj Najib takut Nama haji naik dan boleh jejas kan kedudukan dia.Pak Chop Pun sama lah kes tabong Memali tak selesai apabila jumpa berbagi bukti dan dokument yang cuba di sembunyikan oleh Pak Chop dulu kini terbongkar.Rahsia Azizan banyak terbongkar bukan orang pi korek tapi Bini dia sendiri yang cerita sebab kena balon terok dengan Azizan.Saksi ramai ooi buka seorang ramai. Lapuran klinik pun ada.Cuma kita tak mahu dedah lebih lebih sebab Aib.Tapi sampai jejaskan PARTI dan nak pelingkop Parti sebab peragai dia yang huduh tak sangup lah kami.Kena lah cegah sebelum parah.Orang sokong Hj Najib sebab kebenaran fakta orang taksuka Azizan sebab di buat kemunkaran pada Parti dan Jemaah.Kita pun siasat buku Azizan Dalam Dosa tu.itu kesah Benar yang jejaskan Parti akibat dari sikap peribadi yang menyeleweng dari aklak pemimpin Islam.Ini bahaya pada Parti bukan pada Hj Najib.Kalau Azizan tu ahli biasa tak apa sudah tentu buku tu tak keluak mai.Hang nak kata apa pun kata lah pasai sekolah tu tapi sekarang bila Hj Najib Ambil alih sudah nampak perubahan semakin baik dari Zaman.Tu pun Azizan nak sabotag nak potong Air pasal bill tertunggak.Azizan ni bodoh sombong bongkak dan ego sejak jadi MB.Ini terbukti ramai dah pi test nak jumpa dia khususnya orang lama hang sendiri akan tau kalau hang pi jumpa orang lama dalam PAS yang nak nasihat dia misti kena sembok.hina sangat kah itu Sekolah Agama Rakyat hak Rakyat semua kegunaan untuk semua Rakyat Muslim bukan untuk kepentingan Hj Najib.Kalau Kerajaan Negeri tolong bayak pun tak salah Rakyat Kedah pun tak Marah malah lebih baik dari mereka kena kutib derma pulak.Lebih kurang macam masjid lah.Tanggong jawap pada semua rakyat dan juga pemerentah.Wakaf sedemikian adalah tanggong jawap semua rakyat muslim bukan terletak pada HJ Najib atau keluarganya sahaja.Nama pun Wakaf.Awat selama ni hang nak tuduh hj Najib metedarah duit wakaf kah beranikah hang bawa fitnah macam tu.

  ReplyDelete
 14. Lama jugak aku tak pi Pondok Pak Ya.Ingatkan dah tinggai nama ja. Dah hampa dok tutuh hj najib teruk sangat aku pun tak senang duduk juga. Aku bukan sja kenai dia, tapi sampai ayah dia dan adikberadiknya. Stu masa syok juga kat Faridah adik dia, tapi malu nak vakap la sebab ank tokguru. Rupanya dia ada jodoh dgn Aris Awang. Tegejut besaq aku, bila tenguk apa yg hj najib buat. Yg hampa kata dia tutuh duit taufikiah langsung tak berkait. Aku tenguk sdiri bangunan baru tapak bekas tebakaq dulu. Masa azizan n mat jerai dok di taufikiah dulu, sebatang tiang pun tak naik. Yg ada hanya hutang sampai bekalan ayaq kena potong. Azizan dah la tak pandai cari duit,buat fitnah kat Taufikiah pula. Aku tanya hj brp kos bangunan baru tu, dia kata tak tau le. Yg bawah tu dah habih kat lima puluh ribu,sekolah tak ada duit baru bagi kat tukang 20 ribu lebih. Jd hj najib dahulukan duit dia tiga puluh ribu. Hj Najib juga aku dengaq guru lama taufikiah kata dok tolong bayaq gaji guru. Dia urus kantin dgn bini dia, duit untung bagi kat sekolah,bukan ambik 100 % kat dia. Memang dia buat sarang burung walid. Tu tandanya Hj najib gheti pikiaq. Dari biaq bangunan tu kosang, baik dia guna utk dana ekonomi. Kalau kjaan pas kedah bantu dia, tak lah jadi macam tu. Salah sapa? Hj najib juga ada tanya aku, kalau dia nak jemput menteri buat hitea boleh ka. Aku kata apa pasai tak boleh, krn sekolah nak duit.Pelajar perlu library, makmal komputer, dewan kuliah yg sempurna. Tau pasai apa dia tanya aku, takut mangkuk hayun macam mat jerai tu la. Nanti bawak fitnah yg menteri uno dah masuk taufikiah. Yg depa masuk sampai lubang pungkoq umno tak pa.Buat projek tu dan projek ni dgn menteri boleh, bila org bawah buat tak boleh.
  Ni la org kata jenih dengki yg tak kesudah. Hang buat lah apa yg terbaik hj. Aku sokong. Hg nak panggil Jamil 24 april ni aku akan beli satu meja nilai RM 2000. Aku kempen member beli meja dua ribu tu. Mai kita pakat tolong hj najib yg depa dok fitnah macam2. Mat jerai ! kalau hg tak mau mai pun sudah pi la, tapi jga mulut hg tu...jgn sampai bebuih mulut dok fitnah org.

  ReplyDelete
 15. Salam, bila baca komen ni mcm2 keluar...ada yg betul mgkin ada yg x betul...tp cuma satu je yg pasti berdasarkan pengalaman aku sndiri...MB kedah la Ust. Azizan memang seorang yg x akan dengar nasihat org malah cepat melenting..ni aku tgk depan mata sendiri...Org lain salah dia je betul..kalo masih prangai mcm ni dgn izin Allah..UMNO akan perintah balik Kedah...Aku ckp ni bila tgk sendiri bila ayah aku ada tegur dia pasal benda yg simple je tp trus dia pangkah...aysh aku dgn azizan dulu satu tmpat mngaji...ayah aku pun penah tegur Dato Mashitah pasal satu isu..tp x pula dia melenting malah siap hantar surat lg mengaku kesalahan dia...

  ReplyDelete
 16. Ustaz azizan in sebanaqnya ahli umno Ka pas. Kalau dia pas sebab apa dia penaya hj najib Mcm tu sekali.

  ReplyDelete
 17. haji najib suka cari kesalahan org...sy taulah..sy pun ada talian kekeluargaan dgn dia

  ReplyDelete
 18. sapa kenai cikgu haji taulah apa jd dgn sekolah.. cdgn alumni ex student xnk dgr..semua depa nk kawai dgn famili depa.. susah bt keja dgn depa ni.. harap generasi cucu pakya dpt pulihkan sekolah ni..

  ReplyDelete

Apa Komen anda

Buku Bertajuk 'AZIZAN DALAM DOSA

Buku Bertajuk 'AZIZAN DALAM DOSA
Untuk di nilai dan Di Komen oleh Ahli PAS saja